Basında Biz (Çıkan Haberler)

IZA bulguru ve buğdayı

Iza buğdayından elde edilen Iza bulguru, başta Göynük, Mudurnu ve Seben olmak üzere Bolu ve ilçelerinde yetişmektedir. Onbin yıldır genetiği değişmeden günümüze gelen Iza buğdayı tam bir besin deposudur.

Mudurnu ve Göynük’te eski yıllarda köylünün kendi sofrası için ektiği ıza buğdayı bugünlerde ticari ürün haline getirilmek isteniyor. Bolu’da 60 yaşın altındaki insanlar tarafından pek bilinmeyen Izanın Seben ilçesinde ise az miktarda üretimi yapılıyor. 10 bin yıllık bir Anadolu buğdayı olan Izanın geleneksel ve doğal yöntemlerle kabuğu çıkartılarak parçalara ayrılması ile elde edilen ürüne Iza bulguru denilmektedir.

Lezzetiyle rakip tanımayan Iza buğdayının ticari ürün haline getirilebilmesi için Bolu belediyesi tarafından üretimi ve coğrafi işaretinin alınması yönünde çalışmalara 2018 yılında başlanacağı duyurulmuştur.

IZA BULGURUNUN FAYDALARI

Parlak rengi ve lezzetiyle diğer bulgurlardan kolayca ayrılabilen Iza bulgurunun besleyici değeri de oldukça yüksektir. Yüksek protein,karoten ve selenyum içeriği olan Iza, aynı zamanda diğer buğday ürünlerine göre daha düşük allerji riski taşıyor. Yüksek antioksidan etkiye sahip bir besin de olan ıza bulguru, kronik hastalıkları önelemenin yanı sıra göz ve kalp sağlığı açısından önemli faydalar içeriyor.

Iza buğdayı ve bulgurunun, belirttiğimiz bu üstün özellikleri ile glisemik indeksi, yani şeker oranı düşük olduğu için tercih edilen Siyez buğdayına ciddi bir rakip olacağı öngörülüyor.

IZA BULGURU NASIL YAPILIR

Tarlalarda buğday yetiştirme usulü ile yetiştirilen ıza başakları Ağustos aylarında hasat edilir ve ardından buğday taneleri başaklarından çıkartılır. Ayrılan taneler kazanlarda kaynatılıp şal adı verilen yün dokuma bezler üzerinde kurutulduktan sonra dibek taşı adı verilen taşın içine konup ağaç tokmaklarla dövülür. Daha sonra eleklerde elenerek su veya el değirmeninde yarma denen parçalama işlemi ile istenen ölçülere parçalanarak bulgur haline dönüştürülür.

KAYNAK: http://www.suluklugol.com/iza-bulguru-bugdayi-satis-fiyati-nereden.html

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu